неділя, 17 лютого 2019 р.

Істерики у дітей - 10 батьківських помилок

Вседозволеність - дитячі істерики
Якщо батьки прагнуть задовольнити всі бажання свого малюка і ні в чому його не обмежують, бачачи в цьому прояв батьківської любові, то, як не дивно, дитина не відчуває захисту. Маленька людина не розуміє принципів функціонування світу, вона не відчуває законів і рамок. На незрілу дитячу психіку лягає занадто важка ноша відповідальності за власні бажання, а батьки з власної волі стають лише покірними виконавцями всіх «хочу», навіть швидкоплинних. У такій ситуації малюк неминуче стає нервовим і істеричним.
Тотальні обмеження
Батьки, які не готові бачити в своїй дитині окрему особистість, абсолютно позбавляють її природних людських прав: права на думку, бажання і вибір. Варіантів у дитини, що живе в системі жорстких обмежень, небагато: депресія, соматичні хвороби, саботаж або істерики.
Відсутність послідовності
Мама або тато в одних і тих же ситуаціях бувають то розуміючими і терплячими, то - розсердженими і вимогливими. Малюк не розуміє, чому його батьки діють по-різному, і його власний невеликий світ втрачає стабільність.
Порушення режиму
Розпорядок дня - це не просто частина дисципліни і мода на планування часу. Чіткий режим - це істотна опора дитячого почуття безпеки. Малюк на цьому прикладі починає інстинктивно засвоювати той факт, що в світі діють певні закони. Відсутність чітких тимчасових рамок сну, прийомів їжі та ігор призводять до фізичного і психічного стресу, у відповідь на який виникають капризи й істерики.
Телевізор, комп'ютер і гаджети
Зайняті власними справами батьки часто використовують безконтрольний перегляд мультфільмів та електронні ігри в якості безпрограшного способу зайняти дитину. В результаті занадто тривалого перебування перед телевізором або ноутбуком дитина перезбуджується і потім буде шукати вихід свого стану, в тому числі і через істерику.
Підпорядкування істериці
Батьки схильні підкорятися почуттю жалості, втомитися від опору або зніяковіти від несхвальних поглядів оточуючих, якщо істерика відбувається в громадському місці. Дорослі здаються, а дитина не тільки отримує бажане, а й засвоює серйозний урок: її поведінка сильніше встановлених вами правил. Самий розумний спосіб встояти при істериці і припинити її - перестати бути глядачем, залишити дитину з її примхами один на один: піти в іншу кімнату і зайнятися своїми справами.
Крик
Якщо неслухняна дитина своєю поведінкою, недбалістю, капризами вивела батьків з себе, вони часто починають на неї кричати. Це - один з дієвих методів припинити небажану поведінку, але метод занадто підступний. Ваш малюк на самому авторитетному для нього прикладі чітко засвоїть, що підвищення голосу - це «ключ» до виходу зі складної ситуації. В подальшому не дивуйтеся, що дитина буде все частіше і частіше використовувати цей прийом.
Імпульсивність
Кожен з нас може втомлюватися, відчувати роздратування, злитися або нервувати. Але якщо батьки в подібних ситуаціях не вміють себе контролювати, поводяться істерично, кричать, плачуть, б'ють посуд або лаються, то така поведінка стає прикладом для дитини.
Ігнорування потреби в спілкуванні
У гонці за матеріальними благами мами і тата забувають про те, що малюк найбільше потребує спілкування з ними. Дітям необхідно ділитися з батьками своїми думками і досягненнями, разом грати, малювати або просто дуріти. Обійми, поцілунки, тілесний контакт з мамою і татом, спільні справи і ритуали - це необхідні складові гармонійного розвитку малюка. Тому, якщо батьки не проводять з дитиною достатньо часу - вона неминуче буде влаштовуати «істерики». Просто для того, щоб завоювати для неї увагу.

Немає коментарів:

Дописати коментар